Neden Maristan ?
İslâm’ın, “İnsanların en hayırlısı insanlar için en faydalı olandır.” prensibi uyarınca islâm dünyasında birçok sosyal yardım müesseseleri ortaya çıkmıştır. Bunların en önemlilerinden biri de hastanelerdir.
İslâm tarihinde, temeli vakıflara dayanan hastaneler “Darü’-iifa, Darü’s-Sıhha, Darü’l-Afiye, Bimaristan, Bimarhane, MARİSTAN, Daru’t-Tıb ve ifaiyye” gibi isimlerle anılırlar.
Abbasiler döneminde gelişen hastaneler daha sonra hemen hemen her tarafta vakıf olarak ortaya çıktı. Selçuklular zamanında da gelişmesini devam ettiren bu hastanelerden Şam, Bağdat, Musul ve Mardin’de inşa edilenleri pek meşhurdur. Hastaneler, Selçuklular devrinin önemli sosyal yardım müesseseleridir.
Anadolu Selçukluları XII. yy. dan itibaren hastane yapmaya başlamışlar ve bu sağlık kuruluşlarına MARİSTAN ismini vermişlerdir.
875-905 yılları arasında hüküm sürmüş Müslüman olan Türklerin kurduğu ilk Türk Devleti olan Tolunoğulları MARİSTAN adı verilen bir hastane ve eczane kurarak, zengin fakir ayırt etmeden herkesin ücretsiz tedavisi yapılmıştır.